Info Panel
U bent hier:   Home  /  Gustaef Claerhout

Gustaef Claerhout

°1874-†1956

Gustaef Claerhout is de overgrootvader van de huidige generatie: Jan en Pieter Claerhout.

Met de kennis, die hij van zijn schoonbroer Henri meekreeg, ruilt hij het bakkersberoep voor dat van fotograaf-chemicus. Hij start zijn fotografieopdrachten te Deinze aan de Tolpoortstraat 72.

Gustaef is als toneelspeler, zanger, muzikant (tuba, trompet, trommel) en componist één van de topfiguren van het culturele leven in de stad.

Zijn eerste studio onder de glazen dakpannen wordt vlug te klein. Hij verhuist naar het nummer 18 even verderop in de straat. In de tuin bouwt hij een daglichtstudio met het oog op portret- en familiefotografie.

Ook hij verplaatst zich in de hele omgeving per fiets voor de vele huwelijksopdrachten, groepsportretten en het maken van ansichtkaarten.

De groeiende nijverheid in de omgeving van Deinze geeft de aanzet voor de publicitaire fotografie. Producenten van kinderkoetsen en -stoelen, poppenwagens, tuingarnituur (Hoeck, Torck, Péricles, Souplex) waren belangrijke klanten. Het publiciteitskaartje vermeldt “Kunst- en Nijverheidsfotografie sinds 1895”.

Vanaf het begin van de jaren 30 vormt de opkomst van de amateurfotografie een nieuwe uitdaging voor Gustaef. De publicitaire en de portretfotografie schuift hij door naar zijn zoon Abel, die hij van Oudenaarde naar Deinze laat overkomen.

Gustaef Claerhout was gedurende een halve eeuw actief in de wereld van de fotografie.

 

Bekijk het werk van Gustaef Claerhout