°1875-†1945

Henri Speeckaert staat aan de wieg van de Claerhout-fotografie.

Aan de Nijverheidsschool te Gent wint hij in augustus 1894 “op achttienjarigen leeftijd 2 eerste prijzen in den hogeren leergang van teekenkunde”. Bij zijn thuiskomst wordt Henri door de plaatselijke Sint-Cecilia-fanfare aan het station te Deinze afgehaald. “’s Avonds was het plechtigst. Al de huizen waren verlicht, er werd een serenade gebracht.” De latere burgemeester, voorzitter, Galens sprak een huldewoord en hoopte dat de jongeman eens een tweede Picqué (gerenommeerd kunstschilder uit Deinze) zou mogen worden. “Er volgde een tonnekensbrand”.

Henri vestigt zich in Deinze aan de Tolpoortstraat 72.

De winkel was in de voorplaats en in de ééne venster was de étalage van gemaakte manshemden en ondergoed en de andere venster met photos.

 

Om zijn fotografieopdrachten uit te voeren rijdt hij per fiets door de hele omgeving, zelfs tot in het 15 km verder gelegen Wakken.

Henri is avontuurlijk aangelegd. Hij smeedt plannen om naar Brussel te verhuizen. Vooraleer te vertrekken wijdt hij zijn vroegere vriend en schoonbroer bakker Gustaef Claerhout in tot het ambacht.

Hij vestigt zich als zelfstandig fotograaf in Brussel aan de Rue Van Dyck 57.
Om zich te vervolmaken gaat hij als hulpfotograaf in dienst bij Narcisse “de bizonderste photograaf uit de hoofdstad” aan de Rue de l’Empereur.

Na een viertal wisselende adressen vinden wij hem tot het einde van zijn loopbaan in de Chaussée de Charleroi 185.
Hij wordt er bekend om zijn portretten. Zo fotografeert hij in 1930 het officiële portret van koning Albert I, dat in 1950 op de bankbiljetten van 1000 Bfr zal worden gedrukt.
Henri Speeckaert was gedurende meer dan 50 jaar actief in de wereld van de fotografie.

Gegevens uit “De Gazette van Deinze”

 

Bekijk het werk van Henri Speeckaert

 

 

Bekijk de andere fotografen:

Gustaef Claerhout Abel Claerhout Eric Claerhout Studio Claerhout vandaag