1874-1956: Gustaef Claerhout
Overgrootvader van de huidige generatie van Jan en Pieter Claerhout, begint omstreeks 1900 in de Tolpoortstraat 72 te Deinze de fotografie te beoefenen zoals aangeleerd door zijn schoonbroer Henri.
Resoluut ruilt bakker Gustaef zijn bakkershanden in voor de artistieke kwaliteiten die men aan de photograaf toeschrijft. Naast zijn nieuwe interesse voor de fotografie houdt Gustaef zich intens bezig met culturele activiteiten in de stad, ondermeer als toneelspeler, zanger en muzikant (tuba, trompet, trommel), maar ook als componist voor de plaatselijke St. Cecilia-fanfare.
Onder de glazen dakpannen van zijn eerste studio wordt het al vlug te klein zodat hij verhuist naar het nr. 18, iets verderop in dezelfde straat. In de tuin bouwt hij een daglichtstudio met het oog op portret- en familiefotografie. Tot in de verre omstreken van Grammene, Vinkt, Kruishoutem, Olsene, Zulte tot Wakken toe, verplaatst hij zich per fiets voor huwelijksfotografie en het vastleggen van groepsportretten. Zelfs nu nog kan men in die streek meerdere fotovergrotingen van toen terugvinden, vaak in stevig gesculpteerde omlijstingen. De karakteristieke landschappen die hij per fiets ontdekt, legt hij zorgvuldig vast in een reeks historische ansichtkaarten van Deinze en omstreken.
De thuisbasis, met name het atelier zelf, functioneert bij tijden als pleisterplaats voor vrienden, industriëlen en plaatselijke kunstenaars. Met de groeiende nijverheid in Deinze op het gebied van gebruiksgoederen zoals kinderkoetsen, kinderstoelen, poppenwagens en tuingarnituur wordt hier ook een vast cliënteel gerealiseerd. Het eerste publiciteitskaartje uit die tijd vermeldt met trots “Kunst- en Nijverheidsfotografie sinds 1895“.
Bij de vulgarisatie van de fotografie begin jaren 30, heeft Gustaef Claerhout alles voorhanden om ook het grote publiek op haar wenken te bedienen. Hij duwt zijn fotozaak in de richting van de amateurfotografie en vangt aan met de verkoop van apparatuur, lichtgevoelig filmmateriaal, ontwikkelproducten, fotoalbums enz. De winkel eist echter zoveel tijd en energie dat er spontaan ruimte ontstaat om de “portretfotografie” die zoon Abel in Oudenaarde heeft opgestart, als nieuwe zaak naar Deinze te brengen.
Gustaef Claerhout oefent het beroep bijna een halve eeuw (48 jaar) uit. In een eerste periode samen met zijn echtgenote Emma Speeckaert en na haar overlijden in 1910 in samenwerking met zijn tweede echtgenote Louisa Lecluyse. Later zal er ook zijn dochter Godelieve een flink handje toesteken.
Heeft u een vraag of wenst u bijkomende informatie?